Op 20 april hebben wij samen het 200-jarig bestaan van de Maatschappij van Weldadigheid in aanwezigheid van de Koning gevierd.

Een onvergetelijke dag, waarin we niet alleen het verleden van de Maatschappij van Weldadigheid hebben gevierd, maar ook haar toekomst. Op deze dag hebben we laten zien hoe we opnieuw een betekenis geven aan het gedachtegoed van Johannes van den Bosch. Van Proefkolonie naar Proeftuin, een plek waar ruimte wordt geboden voor sociaal en duurzaam ondernemerschap om mensen nieuwe kansen te geven.

We hebben laten zien hoe mensen met idealen in deze tijd bijdragen aan de toekomst en aan de gebiedsontwikkeling van Frederiksoord en omgeving. En tijdens het ceremoniële moment werd dit op een theatrale wijze door de makers van het Pauperparadijs fantastisch neergezet.

Een dag om met trots op terug te kunnen kijken; een dag waar de basis is gelegd voor de ‘Nieuwe Maatschappij van Weldadigheid’.

 

En er gebeurt nog veel meer dit jaar in de Koloniën!

1 april – nieuwe informatieve tentoonstelling in museum de Koloniehof in Frederiksoord

Een tentoonstelling over het unieke verhaal waarin de visionaire idealist Johannes van den Bosch mensen nieuwe kansen wilde bieden door het stichten van de proefkolonie Frederiksoord. Een uniek verhaal, het begin van de verzorgingsstaat van nu. Een verhaal waarin de sporen nog steeds zichtbaar zijn in het landschap. Een verhaal wat velen inspireert om het gebied van de vrije Koloniën een nieuwe betekenis te geven. Een Proeftuin van Weldadigheid op het gebied van sociaal en duurzaam ondernemen en zorgen voor elkaar om te streven naar een beter, gezond en duurzaam leven. Wil je er meer over weten? Kom dan naar museum de Koloniehof en ervaar hoe idealen van nu kunnen bijdragen aan een nieuwe toekomst. Een tentoonstelling waarin we ook jou vragen hoe we de maatschappij een stukje beter kunnen maken. Welkom toen Welkom nu in de Proeftuin van Weldadigheid!

1 juli tot en met 16 september – Into Nature

Into Nature is een beeldende kunstmanifestatie midden in het centrum van de Koloniën van Weldadigheid en het Holtingerveld en toont werken van internationaal aansprekende kunstenaars als Katie Paterson, Edward Clydesdale Thomson, Hervé Youmbi, Susan Philipsz, Heather and Ivan Morison, Sarah van Sonsbeeck, Anne Geene en Roderick Hietbrink.

19 t/m 30 september – Muziektheaterbeleving Welstaat

In de muziektheaterbeleving  ‘Welstaat’ wordt de verbinding gelegd tussen tweehonderd jaar geleden en nu;  tussen de utopische gedachte om met de Koloniën armoede uit te roeien en de weerbarstige realiteit van vandaag, waarin armoede nog steeds volop bestaat. Beeldend theater en diverse muziekstijlen voeren het publiek mee door de Kolonie Frederiksoord, richting een bijzonder slotspektakel. ‘Welstaat’ wordt uitgevoerd door het Kameroperahuis.

En hier blijft het dit jaar niet bij. Er valt nog veel meer te beleven. Kijk ook eens op onze agenda.