Op 20 april a.s. vieren wij samen het 200-jarig bestaan van de Maatschappij van Weldadigheid; bent u erbij?

Op 20 april dit jaar willen we graag stil staan bij de unieke en waardevolle geschiedenis van de Maatschappij van Weldadigheid. Met trots vieren we dan ook het 200-jarig bestaan van de Maatschappij van Weldadigheid. Een bijzondere geschiedenis met een uniek verhaal. Dit verhaal begon 200 jaar geleden op 6 maart 1818. Op deze datum werd door Johannes van den Bosch, met steun van Koning Willem 1, de Vereniging Maatschappij van Weldadigheid opgericht; zijn doel? Het bestrijden van de armoede in met name stedelijk gebied door het bieden van huisvesting, werk, scholing en zorg binnen de landbouwkoloniën in Drenthe.

Een geschiedenis die inspireert, vandaag morgen en overmorgen, want 200 jaar later zijn de sporen nog steeds voelbaar en zichtbaar in het landschap. Van vergeten naar vertellen, van  behouden naar ontwikkelen. In het gedachtegoed van Johannes van den Bosch ligt een weldadige toekomst voor de huidige Koloniën.

Op dit moment wordt er hard gewerkt aan een prachtig programma met bijzondere gasten. We vertellen een uniek stukje vaderlandse geschiedenis dat het verdient om doorgegeven te worden aan latere generaties. We laten zien hoe mensen met idealen in deze tijd bijdragen aan de toekomst en aan de gebiedsontwikkeling van Frederiksoord en omgeving. En tijdens het ceremoniële moment, waarbij iedereen welkom is, beleeft u op een spectaculaire wijze hoe de Maatschappij van Weldadigeheid na 200 jaar opnieuw een betekenis wil geven aan het gedachtegoed van Johannes van den Bosch.

Wilt u erbij zijn, kom dan 20 april tussen 11.00 en 14.00 naar Frederiksoord en beleef op een unieke manier de beleving van 200 jaar Maatschappij van Weldadigheid.

De start van het theaterspektakel zal zijn om 12.15 uur.

 

En er gebeurt nog veel meer dit jaar in de Koloniën!

1 april – nieuwe informatieve tentoonstelling in museum de Koloniehof in Frederiksoord

Een tentoonstelling over het unieke verhaal waarin de visionaire idealist Johannes van den Bosch mensen nieuwe kansen wilde bieden door het stichten van de proefkolonie Frederiksoord. Een uniek verhaal, het begin van de verzorgingsstaat van nu. Een verhaal waarin de sporen nog steeds zichtbaar zijn in het landschap. Een verhaal wat velen inspireert om het gebied van de vrije Koloniën een nieuwe betekenis te geven. Een Proeftuin van Weldadigheid op het gebied van sociaal en duurzaam ondernemen en zorgen voor elkaar om te streven naar een beter, gezond en duurzaam leven. Wil je er meer over weten? Kom dan naar museum de Koloniehof en ervaar hoe idealen van nu kunnen bijdragen aan een nieuwe toekomst. Een tentoonstelling waarin we ook jou vragen hoe we de maatschappij een stukje beter kunnen maken. Welkom toen Welkom nu in de Proeftuin van Weldadigheid!

1 juli tot en met 16 september – Into Nature

Into Nature is een beeldende kunstmanifestatie midden in het centrum van de Koloniën van Weldadigheid en het Holtingerveld en toont werken van internationaal aansprekende kunstenaars als Katie Paterson, Edward Clydesdale Thomson, Hervé Youmbi, Susan Philipsz, Heather and Ivan Morison, Sarah van Sonsbeeck, Anne Geene en Roderick Hietbrink.

19 t/m 30 september – Muziektheaterbeleving Welstaat

In de muziektheaterbeleving  ‘Welstaat’ wordt de verbinding gelegd tussen tweehonderd jaar geleden en nu;  tussen de utopische gedachte om met de Koloniën armoede uit te roeien en de weerbarstige realiteit van vandaag, waarin armoede nog steeds volop bestaat. Beeldend theater en diverse muziekstijlen voeren het publiek mee door de Kolonie Frederiksoord, richting een bijzonder slotspektakel. ‘Welstaat’ wordt uitgevoerd door het Kameroperahuis.

En hier blijft het dit jaar niet bij. Er valt nog veel meer te beleven. Kijk ook eens op onze agenda.