Wonen in een eigentijdse koloniewoning op een unieke, historische plek zonder energiekosten! Vanaf 2012 zijn er bijna 30 energiezuinige ‘Koloniewoningen van de Toekomst’ gebouwd, en zijn er nog 30 kavels beschikbaar op verschillende locaties in het gebied. Door hun fraaie ligging op royale kavels en door de vooruitstrevende bouwmethode staan deze woningen voor rust, ruimte en energieneutraal woongenot.

Zelf ervaren hoe het is om als kolonist te wonen of vakantie te vieren in de vrije koloniën?  In Frederiksoord staat ‘het Kolonistenhuisje’.  Een duurzame koloniewoning 2.0 die van alle gemakken is voorzien. Kom hier proefwonen of vakantievieren en ervaar het leven als een kolonist.

In 1818 komt Generaal Johannes van den Bosch met een vooruitstrevend plan om de landelijke armoede te bestrijden door het stichten van landbouwkoloniën voor stedelijke paupers. Zijn Maatschappij van Weldadigheid richt de aangekochte woeste grond strak en sober in. Aan de rechte lanen met hun kanaaltjes verrijzen honderden koloniewoningen. Daarnaast komen er scholen, kerkjes, spinzalen en werkplaatsjes. In de omgeving van Frederiksoord is nog steeds zo’n 200 jaar historie af te lezen in het cultuurlandschap. Veel gebouwen zijn bewaard, maar jammer genoeg gingen de meeste koloniewoningen verloren. Terwijl juist zij het gezicht bepaalden van de karakteristieke koloniale bebouwing.

 

KOLONIEWONING VAN DE TOEKOMST

Om dit deel van het landschap te herstellen, is het concept van de ‘Koloniewoning van de Toekomst’ ontwikkeld. Tweeënzestig historische woningen, maar dan gebouwd volgens de norm van de toekomst, herstellen straks het historische beeld in de koloniën rond Frederiksoord. De Maatschappij van Weldadigheid is onder de noemer ‘Koloniën van Weldadigheid’ op weg naar de UNESCO Werelderfgoedstatus in 2018. Er is en er wordt hard gewerkt aan herstel van diverse kenmerkende landschapselementen. Nu ook de koloniewoningen weer terug worden geplaatst, wordt het verhaal weer compleet.