Op 20 april jl. bracht  Zijne Majesteit de Koning een bezoek aan Frederiksoord. Want op deze dag vierde de Maatschappij van Weldadigheid haar 200-jarig bestaan. Dit werd niet alleen gedaan door aandacht te besteden aan een uniek deel van onze vaderlandse geschiedenis, maar eveneens aan haar nieuwe visie op de toekomst.

Welkom toen

Dit jaar is het 200 jaar geleden dat de visionaire idealist Johannes van den Bosch met steun van Koning Willem I iets wilde doen aan armoedebestrijding in de stedelijke gebieden. Hiervoor richtte hij de Maatschappij van Weldadigheid op en stichtte hij zijn eerste proefkolonie genaamd Frederiksoord in Drenthe. Hier bood hij arme gezinnen huisvesting, werk, scholing en zorg. Het begin van de bijzondere geschiedenis van de Koloniën van Weldadigheid. De geschiedenis waar de basis werd gelegd voor onze verzorgingsstaat van nu en waarvan de sporen nog steeds zichtbaar zijn in het landschap.

Reden voor de Maatschappij van Weldadigheid om haar 200-jarig bestaan te vieren. Het gehele jaar zullen er dan ook diverse activiteiten en evenementen in het gebied plaatsvinden. Het verjaardagsmoment van viering van het 200-jarig bestaan van de Maatschappij van Weldadigheid vond plaats op 20 april met een bezoek van Z.M. de Koning.

Welkom nu in aanwezigheid van Z.M. de Koning

Het werd een dag waarop we lieten zien hoe we de idealen van Johannes van den Bosch een nieuwe betekenis geven.

Het bezoek van de Koning begon in Huis Westerbeek, waar Van den Bosch in 1818 zijn plan ‘de Verhandeling’ uitwerkte. In de voormalige Tuinbouwschool presenteerden scholieren en ondernemers vervolgens nieuwe en eigentijdse initiatieven op het gebied van wonen, werken en leren, geïnspireerd op het gedachtegoed van Johannes van den Bosch. Op deze plek komt in 2019 een academie waarin deze drie functies samenkomen. Afsluitend woonde de Koning een theaterspektakel bij over de betekenis die de Maatschappij van Weldadigheid aan het gedachtegoed van Johannes van den Bosch wil geven. Een unieke theaterbeleving die werd geproduceerd door de makers van het Pauperparadijs.

Aan het einde van dit spektakel overhandigden de kinderen uit de Koloniën hun idealen voor een betere wereld; 200 tekeningen gebundeld in een boek. De feestelijke dag van viering werd afgesloten met een avondfeest voor de bewoners.

De Maatschappij van Weldadigheid, opgericht door Johannes van den Bosch, is de stichting die alles is het werk stelt om het erf- en gedachtegoed van Johannes van den Bosch te behouden en te ontwikkelen voor generaties na ons. Hierbij wil de Maatschappij een voortdurende inspiratiebron en voorbeeld zijn op het gebied van huisvesting, werk, scholing en zorg; de belangrijkste pijlers van toen. Dit doet zij door het bieden van ruimte aan sociaal en duurzaam ondernemerschap en het doorvertellen van het unieke verhaal van de Koloniën van Weldadigheid.

Klik hier voor een korte samenvatting van de dag!

 

WELKOM TOEN, WELKOM NU in de Koloniën van Weldadigheid.

En er gebeurt nog veel meer dit jaar in de Koloniën!

Vanaf 1 april  – nieuwe informatieve tentoonstelling in museum de Koloniehof in Frederiksoord

Een tentoonstelling over het unieke verhaal waarin de visionaire idealist Johannes van den Bosch mensen nieuwe kansen wilde bieden door het stichten van de proefkolonie Frederiksoord. Een uniek verhaal, het begin van de verzorgingsstaat van nu. Een verhaal waarin de sporen nog steeds zichtbaar zijn in het landschap. Een verhaal dat velen inspireert om het gebied van de vrije koloniën een nieuwe betekenis te geven. Een Proeftuin van Weldadigheid op het gebied van sociaal en duurzaam ondernemen en zorgen voor elkaar om te streven naar een beter, gezonder en duurzaam leven. Wil je er meer over weten? Kom dan naar museum de Koloniehof en ervaar hoe idealen van nu kunnen bijdragen aan een nieuwe toekomst. Een tentoonstelling waarin we ook jou vragen hoe we de maatschappij een stukje beter kunnen maken. Welkom toen, Welkom nu in de Proeftuin van Weldadigheid!

1 juli tot en met 16 september – Into Nature

Into Nature is een beeldende kunstmanifestatie midden in het centrum van de Koloniën van Weldadigheid en het Holtingerveld en toont werken van internationaal aansprekende kunstenaars als Katie Paterson, Edward Clydesdale Thomson, Hervé Youmbi, Susan Philipsz, Heather and Ivan Morison, Sarah van Sonsbeeck, Anne Geene en Roderick Hietbrink.

19 t/m 30 september – Muziektheaterbeleving ‘Welstaat’

In de muziektheaterbeleving  ‘Welstaat’ wordt de verbinding gelegd tussen tweehonderd jaar geleden en nu. Tussen de utopische gedachte om met de koloniën armoede uit te roeien en de weerbarstige realiteit van vandaag, waarin armoede nog steeds volop aanwezig is. Beeldend theater en diverse muziekstijlen voeren het publiek mee door de kolonie Frederiksoord, richting een bijzonder slotspektakel. ‘Welstaat’ wordt uitgevoerd door het Kameraoperahuis.

En hier blijft het dit jaar niet bij. Er valt nog veel meer te beleven. Kijk ook eens op onze agenda.