Koloniën van Weldadigheid klaar voor nieuw toeristisch seizoen

4 June 2020

IN FREDERIKSOORD (HER)OPENT BINNEN ÉN BUITENMUSEUM

De Koloniën van Weldadigheid zijn klaar voor het toeristisch seizoen. Na twee maanden ‘lock down’ heeft Museum De Proefkolonie in Frederiksoord de deuren weer geopend voor het publiek. Het museum is een goed startpunt voor een dagje uit in de Koloniën van Weldadigheid waaronder de koloniën Willemsoord en Wilhelminaoord.

Het gebied, dat in de provincies Drenthe, Overijssel en Friesland ligt, kent een unieke landschapsstructuur en bovendien tientallen monumenten als erfenis aan een bijzondere geschiedenis. In het afgelopen jaar is als aanvulling op het nieuwe Museum De Proefkolonie, hard gewerkt om de beleving in het buitenmuseum verder te ontwikkelen. Zo kan de bezoeker in het historische dorp vanaf 3 juni een replica kolonieschooltje en -huisje bezoeken. Daarbij opent in de ‘vrijboerhoeve’ naast het museum een Fietstransferium. Hier wordt een breed assortiment aan fietsen verhuurd, van e-bikes, e-koloniescooters, e-bakfietsen, e-steps en zelfs een lopifit-fiets.

Museum De Proefkolonie is één van de bezoekerscentra van de Koloniën van Weldadigheid. Hier wordt op multimediale wijze het verhaal vertelt van de oprichting van de Maatschappij van Weldadigheid door generaal Johannes van den Bosch. Je stapt daarbij in de voetsporen van de eerste vijf kolonisten gezinnen die in 1818 in de proefkolonie Frederiksoord arriveerden. Nu 200 jaar later zijn de voormalige Koloniën van Weldadigheid genomineerd voor UNESCO Werelderfgoed. ‘In het museum zelf is echter geen erfgoed te vinden’, aldus directeur Peter Sluiter. ‘Dat maakt het museum ook zo bijzonder. Het werkelijke erfgoed bevindt zich buiten en om dat te kunnen zien, moet je wel het verhaal kennen.’

De combinatie tussen een museumbezoek en een fiets- of wandeltocht in het buitengebied is dan ook snel gemaakt. Daarbij wordt intensief samengewerkt met Weldadig Oord. Deze stichting van samenwerkende ondernemers heeft zich, naast de ontwikkeling van beleefconcepten in het dorp zoals het koloniehuisje en kolonieschooltje, ook gestort op forse uitbreiding van de toeristische informatievoorziening. ‘Met de UNESCO-status in het vooruitzicht, verwachten we significante aandacht voor ons gebied’, geeft voorzitter Bob Veldman aan. ‘We willen de toekomstige bezoeker een complete en unieke beleving bieden. “Van slapen, eten en drinken, informatie tot beleven. Hierbij moet de ontdekkingsreis van de bezoeker van a tot z kloppen. Zo geven we naast informatie via website en digitale Kolonie Informatie Punten, dit jaar ook een eigen ‘Kolonie Magazine’ uit. Dit uitgebreide magazine met meer dan 70 pagina’s kolonie-informatie wordt verspreid via de 70 aangesloten ondernemers in het gebied en is verkrijgbaar bij het Museum’. Het eerste exemplaar van de glossy is overhandigd aan burgemeester Jager van de gemeente Westerveld.